A szükséges gyógyszerkészlet az ISS-en és az űrhajókon

Az űrrepülés tapasztalatainak elemzése alapján megállapítható, hogy az orvosi ellátás szükségessége rendkívül ritka. Az űrhajósok csapata olyan emberek csoportja, akik kiváló egészséggel rendelkeznek, és a Földön jólétükért sok orvos figyel. Mégis, lehetetlen kizárni teljesen a sérülések és az előre nem látható betegségek kialakulását az űrben. Alekszej Popov, tanszékvezető Intézet Biomedical problémák beszélt „Interfax-AVN” mi orvosi berendezések elérhető a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére a „Szojuz”, amely gyógyszereket venni a repülés. Felhívjuk figyelmüket az IBMP RAS Alekszej Vasilyevics Polyakov Tanszékének vezetőjével.

- Alexei Vasilievich, mondja el, milyen gyógyszerek teszik õket a kozmonauták a repülés során?

- Ha beszélnénk a megszállt űrhajóról, a Soyuz TMA-ról, akkor a fedélzeten van két elsődleges segédeszköz gyógyszerekkel. Számításuk három emberre támaszkodik egy rövid távú repüléshez. 2014 óta használják a rövid repülési rendszert. Ez azt jelenti, hogy az űrhajó elindítása és az ISS-hez való csatolása között körülbelül hat óra jár. Mivel a közelmúltban ez a feladat két napot vett igénybe, és még többet. Ez volt az idő, hogy a gyógyszereket a "Soyuz" -ra helyezték. A hajón két elsősegély-készlet található. Az egyik az astronautáknál előforduló negatív megnyilvánulások tüneteinek megelőzésére és enyhítésére az első órákban és az űrbe járás napjainál, a második a fedélzeten, amely elsődleges gyógyszerekből áll.

A szükséges gyógyszerkészlet az ISS-en

Nyilvánvaló, hogy a Nemzetközi Űrállomás gyógyászati ​​hatóköre sokkal szélesebb. A gyógyszerek nómenklatúráját szakemberek állítják össze, különös tekintettel a sérülések és betegségek listájára, amelyek a külső térben fennálló körülmények között előfordulhatnak. Nyilvánvaló, hogy az űrhajósok legénysége olyan egészséges ember, aki a repülés előtt gondos és szigorú orvosi kiválasztást kapott. Ő viszont kizárja a súlyos betegségek kialakulását, amelyek kiterjedtebb kezelést igényelnek. A krónikus betegségben szenvedőket nem fogadják el űrhajósok. Ebből kiindulva azt feltételezzük, hogy az űrrepülés során a személyzet tagjai nem rendelkezhetnek komoly egészségügyi problémákkal, ezért nem várhatunk el nem teljesíthető feladatok megjelenését.

Ezt figyelembe véve, és a menetrend a kínálat ISS cargo - csak egyszer minden két-három hónap, az új hajók közelednek az állomásra, és ha van sürgősen szükség, űrhajós, nyilvánvaló okokból, nem lesz képes menni egy gyógyszertárba vásárolni gyógyszert szükség. Ennek alapján a Földön megpróbáljuk felkészíteni az elsősegély-készleteket megfelelő mennyiségű kábítószerrel és annyi mennyiségben, amennyire a legénységnek szüksége lehet. Természetesen vannak korlátozások is - lehetetlen magával venni a gyógyszereket abszolút minden betegségtől. Emiatt a fedélzeten van egy kis hatóanyagcsomag, amelyet sokféle tevékenységre terveztek.

Az ISS-en jól ismert gyógyszereket küldünk, amelyeket a klinikai gyakorlatban régóta teszteltek és gyakran használnak. Néhány évvel ezelőtt gyakorolták az új ígéretes gyógyszerek tesztelését a Földön végzett modellkísérletekben. De ma ez a gyakorlat nem mindig kivitelezhető az ilyen kísérletek magas költsége miatt. Ezenkívül a farmakológiai iparágban folyamatos fejlődés tapasztalható, és a piac folyamatosan új gyógyszerekkel teli. Mi fizikailag nincs lehetőségünk kipróbálni az összes új gyógyszert, ezért vegyük be a kozmikus gyógyszereket, amelyek bebizonyították magukat a szárazföldi gyógyászatban.

Ezen a területen saját eredményeket értünk el. Például az ISS-programban részt vevő partnerországok már a kezdetektől fogva megteremtették a nemzetközi személyzet orvosi támogatásának alapjait az állomáson alkalmazott gyógyszerek integrált kezelésére. És ha van olyan helyzet, hogy nem állnak rendelkezésre szükséges gyógyszerek az orosz gyógyszertárban, használhat orvosi eszközöket vagy gyógyszert az amerikai készletekben. Hasonlóképpen, a helyzet akkor alakul ki, ha valami nincs az amerikai orvosi környezetben.

Az ISS és az űrhajó gyógyszere

A mai napig az ISS oroszországi szegmense 18 orvosi rendelőt tervezett megelőző és gyógyító intézkedések meghozatalára a nem súlyos betegségek vonatkozásában. Ezeknek a gyógyszereknek köszönhetően elsődleges segítséget nyújthat. Előre nem látható helyzet esetén az ISS rendelkezésére áll a sürgősségi orvosi segítségnyújtás és a sérült vagy beteg űrhajós túlélése 3 napig (72 óra). Ez a nemzetközi űrállomás személyzetének orvosi ellátására vonatkozó követelményeknek megfelelően történik. 72 óra a földi szolgáltatásokhoz szükséges idő a felkészülés és a legénység találkozása érdekében.

- Tervezik-e teljesen elhagyni az elsődleges segédeszközöket a Soyuzon, tekintve, hogy az űrhajósok jelenleg csak 6 óráig járnak az ISS-hez, és nem két-három napig, mint korábban?

- Ma nem tervezik elhagyni a Szojuzra szállított gyógyszereket. Már említettem, hogy az űrhajóban két elsőszükséglet-készlet létezik. Az első célja, hogy enyhítse az úgynevezett mozgásszervi betegséggel kapcsolatos tüneteket. Ezek a gyógyszerek a személyzet tagjai számára szükségessé válhatnak a repülés kezdeti szakaszában, ami 6 óra. A második gyógyszeres mellkas orvosi eszközökkel van ellátva, hogy orvosi segítséget nyújtson (ez egy fedélzeti orvosi szekrény). Abban az esetben, ha a készletből származó gyógyszerek nem használhatók repülés közben az ISS dokkolásának pillanatáig, a leszállás után szükség lehet a legénység tagjaira. Ez a helyzet akkor, ha a keresési és mentési szolgáltatások valamilyen okból késik.

- Mondja el, milyen gyógyszerek állnak rendelkezésre az ISS-en?

Nagy előkészületek készülnek. Tartalmaz antiszeptikumok kár esetén a bőr laza, hiszen az állomás elég sok fémszerkezetek és szögek egy űrhajós, aki tud ütni vagy zár. Vannak kötszerek - vakolatok, kötszerek. Az utóbbi időben az orosz szegmens alacsony páratartalmat jegyzett, így a legénység tagjai kellemetlen érzést és kényelmetlenséget tapasztalnak a szemükben. Ezeknek a betegségeknek a megállítása a gyógyszeres szekrényben szemcseppek vannak. Az ISS-nél, mint tudják, egy mesterséges légkör és folyamatosan működő klímaberendezések. Előfordul, hogy a legénység robban, és vannak myositis is. Ilyen esetekben gyulladásgátló szereket és melegítő kenőcsöket biztosítanak. Vannak gyógyszerek a gastrointestinalis traktusokkal kapcsolatos problémák megoldására. A kezdeti szakaszban, az űrrepüléshez való alkalmazkodás miatt, az orrdugulás előfordulhat. Ez annak köszönhető, hogy egy ilyen pillanat: van egy körülményeihez való alkalmazkodás a súlytalanság, amikor a szervezet megkezdi a folyamat az újraelosztás a vér a láb a fejét. Plusz van por az ISS-en, ami szintén okozhat allergiát és orrdugulást. Ezért az orrcseppek, hasonló jelenségek megállítása is rendelkezésre állnak. A mikroelemekkel ellátott multivitaminokat gyakran használják a legénység tagjai.

De ami nem az ISS-en, az azt jelenti vírusfertőzések - influenza. Ez annak köszönhető, hogy az űrhajós edzőközpont orvosai által a térbe való szállítás előtt antiepidemiológiai intézkedéseket hajtanak végre, és meglehetősen szigorúak. A legénység tagjai elszigeteltek, az idegenekkel való kapcsolat minimálisra csökken. Szükség esetén csak az emberek képesek kommunikálni az űrhajósokkal, anélkül, hogy bármilyen fertőző betegség jele lenne. És a kommunikáció csak gézkötések esetén megengedett. Az állomásra történő szállítás előtt minden rakomány külön kezelést végez a fertőző betegségek átvitelének megelőzése érdekében. Minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vírusos fertőzések kockázatát.

Az ISS fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Egyes legénység tagjai panaszkodnak, hogy az alvási körülmények szokatlanok, mivel nincs értelme a támogatásnak. Ez bizonyos kellemetlenségeket okoz. Annak érdekében, hogy a személyzet számára kevésbé ismerős környezet jöhessen létre, a hálózsákok különleges övekkel rendelkeznek, mintha a háta pihent volna valamin. De néha ez nem segít elaludni megfelelően, és ehhez szükség van a hipnotikumokra, amelyek szintén az űrállomáson vannak.

A gyógyszeres szekrényben mindig találhat gyógyszereket a szívért, a vérellátást javító gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, az arrhythmiát leállító gyógyszerek. Legtöbbször előfordul, hogy a legtöbb gyógyszer érintetlen marad - és örülünk ennek.

A gyógyszerek az űrállomásra csak abban az esetben kerülnek átadásra, és a közelmúltban az űrben nem használt gyógyszerek problémáját az ISS-től visszatérő legénység egyik tagja emelte fel. Ő maga nem használt semmilyen kábítószert a térben töltött idejére, így ésszerű kérdése volt: "Miért adja az űrállomás ilyen mennyiségű gyógyszert?" De régóta felismerték, hogy a repülési idő elég hosszú, vannak olyan betegségek és sérülések kockázata, és az űrben bármi megtörténhet. Az űrjáratokkal kapcsolatos korábbi tapasztalatok megerősítik, hogy néha nem szokványos orvosi helyzetek zajlanak. Ezért egyszerűen szükség van egy bizonyos drogfajtára az ISS-en és az űrhajókon.

- Van-e segédeszköz az amerikai szegmenseken, és mi a különbség az orvosi stílustól?

- Természetesen az amerikai szegmensen vannak orvosi elrendezések, de van különbség a csomagok számában. A 18-as orosz szegmensen és az amerikai szegmensen kétszer kevesebb - csak 9. A kompozíció tekintetében az amerikai és orosz csomagolás szinte azonos, csak a gyártók különböznek. Az orosz űrhajósok olyan gyógyszereket használnak, amelyek a hazánkban tanúsított gyógyszertárakban állnak rendelkezésre. Az amerikai kollégák a gyógyszereiket használják, amelyek többségét az Egyesült Államokban gyártják. Bár az amerikai stílus eltér a diagnosztikai berendezések rendelkezésre állásától. Például találhatnak otoszkópot a fülek vizsgálatához, egy szemorvoszkóppal, amely lehetővé teszi a szem állapotának diagnosztizálását, a tüdő hallgatására szolgáló fonendoszkópot. Az amerikai szegmens is kiválóan alkalmas az elsősegélynyújtásra. A gyógyszerek mellett egyszerűen újjáéledő készüléke is van. Az orosz szegmensen hasonló megjelenés is létezik, de csak gyógyszerek és fecskendők vannak felszerelve bevezetésükre.

Nem kíméljük a kollégák tapasztalatait sem, és ebben az évben például a mi Intézetünk munkái az első sürgősségi segélyek stílusának frissített változatának kidolgozásával kezdődtek. A tervek magukban foglalják nemcsak a gyógyszereket, hanem a diagnosztikai intézkedések végrehajtásának legegyszerűbb eszközeit is. Ez lesz egy kis eszköz az EKG, a pulzusszámmérő, a tonométer, a fonendoszkóp és az elemi rejuvenciós eszközök mérésére. Úgy gondolom, hogy a telepítésünk néhány éven belül megjelenik az ISS-en.

- Hogyan vásárolják meg a gyógyszereket? Egy hagyományos gyógyszertárban vagy a gyárban?

- A hamisítás megakadályozása érdekében megpróbálunk megvásárolni minden gyógyszert egy tisztességes gyógyszertár-sorozatban, amely véleményünk szerint szigorú megközelítést alkalmaz az értékesített gyógyszerek minőségének ellenőrzésére és ellenőrzésére. Ha ez a hálózat nem rendelkezik a szükséges gyógyszerekkel, akkor a vásárlás más gyógyszertárakban történik, de általában megfelelnek a kiválasztott és jól bevált gyógyszergyártóknak.

- Milyen gyakran tölti fel az ISS elsősegély-készletét?

- A gyógyszerek lejárati idejére az IBMP szakemberei szorosan követik. Minden "Progress" rakományhajón öt vagy hat medlukladokot küldünk az elsősegély-készletek cseréjére, melynek lejárati dátuma véget ért. Az év folyamán 18 csomag sorrendjének teljes frissítése van érvényben, amely az ISS oroszországi szegmensén áll rendelkezésre.

- Az űrhajósok tesztelnek-e például véreket, és milyen gyakran fordul elő?

- A repülés során gyakorlatilag elvégzik a test munkájának elektrofiziológiai paramétereinek értékelését, de az orvosi egységben vannak olyan berendezések, amelyekkel elvégezheti a teszteket. Ha korábban a személyzet tagjai kéthetente alapos orvosi vizsgálaton esnek át, ma ez az eljárás sokkal ritkábban történik. De ez nem jelenti azt, hogy az űrhajós egész napot tölt a tesztek elvégzésére és elvégzi az orvosi ellenőrzés módszereit. Vagyis egy nap alatt egy űrhajós végezhet egy elemzést vagy több szükséges vizsgálatot. Néhány hét elteltével a tesztek és a tesztek megismétlődnek.

Mindenki tudja, hogy a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok elvégzése nagyszámú üvegből készült orvosi edényt, kémiai reagens jelenlétét igényli. És nem minden orvosi szakember tudja, hogyan kell kezelni a laboratóriumi berendezéseket és tesztelni. Ezért az ISS fedélzetén széles körben használják a speciális vizsgálati csíkokat, amelyek lehetővé teszik a szükséges elemzések elvégzését, például egy csepp vér adagolását. Néhány évvel ezelőtt orbitális állomásainkban mikroszkópok voltak, amelyek segítségével lehetett kiszámítani például a vér egységes elemeit. De mennyi munkát kellett költeni a személyzet tagjai képzésére ezen elemzések elvégzésére, speciális felszerelés biztosítására. És ennek a feladatnak a teljesítése nagy mennyiségű repülési időt vett igénybe.

Persze, jobb lenne, hogy a világ tudtunk volna egy teljesebb adatokat a mutatók a vér és vizelet, a személyzet tagjai, de ma már elég az említett lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy az ISS állapotának figyelemmel kísérésére űrhajós egy űrrepülés.

- Melyek az elsősegély készségei a személyzet tagjai tulajdonában?

- Az űrhajósok képzési központja orvosi képzést nyújt a világűrbe utazó személyzet számára. A készítmény összetett, és magában foglalja az emberi egészségi állapot diagnosztikai módszereinek tanulmányozását, esetleges repülési sérüléseket, különböző betegségeket. A gyakorlatban is készségeket fejlesztenek ki abnormális helyzetek diagnosztizálására űrrepülésre, és természetesen elsősegélyt nyújtanak. A kiképzést a hajó fedélzetén található berendezések és gyógyászati ​​termékek, valamint az ISS figyelembevételével végzik. Látjuk nem kell terhet az űrhajósok tanulás további készségek, mert nincs értelme, mert a térben tudják használni, ha szükséges, csak ezek az eszközök állnak rendelkezésre a medukladke állomáson vagy hajón. Az űrhajós képzése után megtanulja elsajátítani a gyakorlatban alkalmazható elemi újraélesztési technikákat. Ő képes diagnosztizálni egy komplex objektív mutatók és külső jelei a lehetséges betegségek és sérülések, amelyek a legvalószínűbb a repülés. Azt is figyelembe integrációját a meglévő ISS gyógyszer, így az orosz legénység tagjai vizsgálják a használata a hazai eszközök és gyógyszerek, hanem az orvosi eszközök és gyógyszerek amerikai társaik. Az alom dobozokban és az elsősegély-készletekben lévő eszközökre és készítményekre vonatkozó valamennyi utasítás két nyelven készült.

- Képzelje el, hogy lehetősége van arra, hogy szállítson és telepítse a modern felszerelést. Milyen felszerelést szeretne az ISS-en szerezni?

- Persze, az orvosok lenne csendesebb a Földön, ha a fedélzeten a COP a rendelkezésére a személyzet lenne a készülék ultrahang, röntgen, felszerelt laboratórium, amellyel lehetővé vált, hogy meghatározzuk több paraméter az egészség. De technikailag ez a vágy rendkívül nehéz megvalósítani, és az anyagi költségek meglehetősen nagyok. Ehhez az állomásnak ki kell osztania egy különleges helyet, meg kell teremtenie a szükséges munkakörülményeket, és időt kell költenie a berendezések karbantartására. Ugyanakkor a személyzet tagjai számára további képzésre van szükség, és hatalmas mennyiségű fogyóeszköz szállítására van szükség. Ha józanul megnézzük a helyzetet, ebben a kérdésben több negatív szempont van, mint a pozitívak. És ezeknek az újításoknak az előnyei?

De hosszú távon, amikor bolygóközi járatokat szerveznek, még mindig fel kell készülni a szélesebb körű diagnosztikai és laboratóriumi felszerelésekkel felszerelt hajóra történő felszerelésre.

- A távorvoslás képesek voltak a legénység tanácsadására?

- Az orosz misszió-ellenőrző központban állandó jelleggel orvosi ellenőrzést nyújtó csoport felügyeli a legénység tagjainak egészségi állapotát a repülés során. Ez az intézet szakembereinek egy csoportja. Egy hasonló csoport Houstonban működik, egy képviselővel NASA elküldik a Repülésirányító Központba, és orvosunk Houstonba megy. A kastély fő célja az államok és Oroszország orvosi szakemberei közötti interakció biztosítása. Ebben az esetben van egy szakember, aki a "lelki orvos" feladatait végzi. Az USA-ból és az orosz oldalról az úgynevezett "repülő orvosok" az egész Houston-i járaton dolgoznak, és felelősségük a nemzetközi személyzet egy tagjának a felelősségéért. Oroszországból, az Amerikai Missziós Vezérlő Központban, leggyakrabban csak egy légi orvos felelős minden olyan űrhajós-honfitársak egészségéért, akik ebben az időben pályára állnak. Az amerikai kollégáknak egy konkrét űrhajósra a letartóztató orvos rögzült. Abban az esetben, ha egy Japánt küld az ISS-nek, egy japán orvos Houstonba jön, ha egy űrhajós Európából, majd egy európai szakember. Vagyis az egyes partnerországokban az MCC-ben Houstonban fog működni. A "személyzet orvosa" posztja is - ez a repülési orvosok vezetője, akik az űrhajósok nemzetközi legénységének repülését biztosítják.

Orvosi csapatunk, amely folyamatosan szolgálatban van és a nemzeti PMU-n dolgozik, szakosodott szakemberekből áll. Ugyanakkor közülük némelyik a napi 24 órában szolgálatváltások munkáját kínálja. A következő szakemberek folyamatosan dolgoznak az űrhajósokkal:

  1. Csoportos klinikai orvosok.
  2. Az ISS személyzet pszichológiai támogatásáért felelős szakemberek.
  3. Szakemberek, akik a fedélzeti orvosi eszközökről dekódolják az információkat.
  4. Olyan szakemberek, akik az optimális munkavégzési és pihenési rendszer felett ellenőrzik a megfelelést.

Ha a személyzetnek vannak olyan kérdései, amelyek megváltoztatják az egészségi állapotot, vagy gyógyszerek szedésére van szükség, az űrhajósok szükségszerűen konzultálnak a földi orvosokkal.

Most beszéljünk a távorvoslásról. Úgy gondolom, hogy a modern távorvoslás legfontosabb megközelítéseit elsőként használták az űrkutatásban. Elmondható, hogy szinte minden, a hajón és az ISS-n beérkezett orvosi információkat a Földön dolgozó szakemberek számára továbbítják a feldolgozás és az elemzés céljából. De ha a klasszikus értelemben vett távorvoslást tekintjük, de a fedélzeten az orosz szegmensben szinte nem áll rendelkezésre. És sok magyarázat van erre. A távollétük fő oka az, hogy problémák vannak az űrállomás oroszországi szegmenséből történő telemedicin információ átadásával. De amerikai partnereinknek olyan felszerelésük van, amely lehetővé teszi telemedicin információk fogadását a Föld állomásról, igen aktív. Volt egy év és egy évvel ezelőtt egy eset, amikor arra kértük, hogy használják fel felszerelésüket az orosz űrhajósok egyikének a timpan membrán állapotának diagnosztikai gyakorlására. A mai napig a távorvoslás alapjainak létrehozására irányuló munkát hazánkban is folytatjuk, de ez még mindig a kísérletek szintjén zajló fejlemény. Amint azt már korábban említettem, nehézségek merülnek fel nemcsak az ilyen távorvoslás-berendezések létrehozásában és az űrállomáson való átadásához, hanem megbízható földi kommunikációs csatornák biztosításához is.

- Emeljük fel az űrhajósok orvosi követelményeit - sok pletyka van ezzel kapcsolatban. Ezek között szerepel, hogy a repülés előtt minden űrhajósnak végre kell hajtania egy műveletet, hogy eltávolítsa a függeléket. Milyen mértékben felelnek a pletykák az igazságnak?

- Nem ajánlatos - ha a függelék egészséges, senki sem távolítja el. Abban az esetben, ha a repülést megelőzően a függelék soha nem volt beteg és nem gyulladt, akkor nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy a repülés során gyulladt lesz. Abban az esetben, ha a mellékvese-gyulladással járó problémák merülnek fel, akkor a megoldás orvosokkal foglalkozik. Szükség esetén azt javasolják, hogy távolítsa el. Sürgetem, hogy eloszlassa a pletykákat - a járőrszolgálatnak az űrrepüléshez vezető összes tagjáról való kötelező kitoloncolása nem biztosított. Tudom, hogy korábban volt ilyen gyakorlat, hogy ha vannak olyan problémás fogak, amelyek betegessé válhatnak vagy gyulladnak a repülés közben, feltétlenül eltávolították őket. Vagyis, ha attól tartanak, hogy a fogamzás miatt a személyzet tagjának meg kell szakítania a repülési feladatot, és meg kell állítania az űrrepülést a kijelölt idő előtt. Egy idő után bizonyos tapasztalatok halmozódtak fel, hogy hosszú távú repüléseket biztosítsanak az űrben, és számviteli szakemberei a mai napig tartsák be a fogászati ​​kezelést, vagyis a maximális megőrzésüket.

- És mi van akkor, ha az űrhajós fogamzásgátlást kap az orbitális repülés közben? Például a legénység tagjai kihúzzanak egy fogat vagy elvégeznek egy elemi sebészeti beavatkozást az ISS feltételeinek megfelelően?

- A fogak megragadása érdekében nemcsak speciális eszközökre és gyógyszerekre van szükség, hanem kiváló fogorvosi előkészítésre is. Az ISS orosz szegmensén ezek az eszközök nem állnak rendelkezésre. Korábban a Szovjetunióhoz tartozó űrállomásokon volt egy speciálisan tervezett hordozható fúrógép annak érdekében, hogy a fogat repedés körülményei között gyógyíthassa. Ha figyelembe vesszük ma, a helyzet a következő: ha egy személyzet tagjának pecsétje van, maga is ideiglenes pecsétet állíthat maga elé. Az IBMP-ben dolgozó négy év alatt három űrhajósunk pecsétet dobott az orbitális repülés során, de átmeneti pecséteket adtak maguknak. Ezek az elemi készségű űrhajósok megkapják a repülés előkészítése során, és az állomáson rendelkeznek a szükséges eszközökkel a probléma megoldásához. Igaz, ma használnunk kell az amerikai kollégák összeragasztását, de már befejeztük a legújabb fejleményeket, így hamarosan űrhajósaink orosz fogászati ​​stílusokat fognak használni. Azt hiszem, ebben az évben átadják az ISS-nek.

- Mondja meg, igaz, hogy a fogak tisztítása után az űrhajósok enni fogkrémet?

- A legénység minden tagja rendelkezik bizonyos higiéniai termékekkel, és a fogak és a szájápolás tisztítására szolgáló eszközökből áll. Semmi sem fog történni, ha a fogkrém eléri az űrhajós testét, de nincs rá szükség. Jobb, ha egy szalvétába köpjük.

- Van-e hőmérő az ISS-en, és ha igen, melyik elektronikus vagy higany?

- Szerintem az orosz szegmens a hőmérők a medukladkeke nem áll rendelkezésre. A hőmérő a "Mir" állomáson volt, de ha ezt megérti, az űrhajósoknak lehetőségük van a test hőmérsékletének más módon történő mérésére. A "Orlan-MK" öltözékben egy BTE érzékelő található - ezt az eszközt használhatja, ha akarja. Ezt az érzékelőt az űrruhák öltönyeiben használják a személyzet tagja állapotának megfigyelésére. De ma nincs szükség osztályokra, mi nélkül menünk. Ami a higanyhőmérőket illeti, azt mondhatom, hogy biztonsági okokból nem lehet őket elküldeni az ISS-nek. Az állomáson a légkör zárva van, és ha bármilyen agresszív vegyi anyag vagy káros anyag kerül bele, akkor hátrányosan befolyásolhatja az űrhajósok egészségét, és nemkívánatos következményekhez vezethet. Az életet támogató rendszerek felszerelése is szenvedhet.

- Ismeretes, hogy jövőre tervek szerint egy expedíciót küld az űrállomásnak egy évig. Különbségek lesznek-e az orvosi rendszabályok a feltételeket 6 hónapra?

- Volt idő, amikor részt vettem biztosításában közel tizennyolc hónapig foglalása Valerij Poljakov és az éves repülési Szergej Avdeev űrhajós, és nem vettem észre jelentős különbséget orvosi ellátást. Természetesen a legénység tagjainak egészségi állapotát szigorúbb követelményeknek vetették alá, és megváltozott az űrrepülés feltételeiben alkalmazott megelőző intézkedések megközelítése. Ha gyógyszerekről beszélünk, akkor az éves expedícióban részt vevő űrhajósok ugyanolyan gyógyszereket fognak kapni, mint a 6 hónapos repülések során. Figyelembe véve a tapasztalatokat, vitatható, hogy az éves és féléves járat különböző betegségek előfordulásának szempontjából nem lesz jelentős különbség.

- Azt mondtad, hogy a "sürgősségi ellátás" eszközeit 72 órán keresztül tervezik. Ezúttal a földi szolgálatok felkészülhetnek az űrhajósok leszállására. Mondja el, milyen orvosi segítségre van szüksége a személyzetnek a leszállóhelyen?

- Ha a leszállás normális üzemmódban van, akkor Rosaviation Olyan csoportot hoz létre, amely a repülés utáni földi személyzeteket keresi és mentesíti. A Rosaviatsia szakemberei mellett ez a csoport különböző osztályok és minisztériumok, orvosi és repülési szakemberek képviselőit is magában foglalja, és a szükséges felszerelést az Oroszországi Védelmi Minisztérium biztosítja. Az RSC Energia szakemberei egy csoportot szerveznek a leszállás után a leszállás után. Feladatuk az, hogy az eszközt a vállalat rendelkezésére bocsássák. Illetékességükben olyan termékekkel is dolgozik, amelyek a pályáról visszatérnek. Az űrhajós edzőközpont, az Intézetünk, az orosz védelmi minisztérium és a Szövetségi Orvos- és Biológiai Ügynökség szakemberei orvosi támogatást kapnak a leszálló űrhajósok kereséséhez és megmentéséhez. A kutató- és mentőcsoportok között szerepelnek az összes partnerország "repülésorvosai", akik az egész repülés alatt ellenőrzik a kórházak egészségét.

Az űrtartalmú jármű kirakodási rendszere

Az IBMP-hez való leszállás helyén, az orvosok és a műszaki szakemberek mellett jönnek. Feladatuk -, hogy bővítse a tartomány egészségügyi evakuálási, illetve, más szóval, az orvosi sátor, ahol megváltoztathatja ki a személyzet a száraz ruhát, és megfelelő körülmények között elvégzi a szükséges intézkedéseket az egészségügyi jellegű. Szükség esetén ilyen körülmények között orvosi vizsgálatokat és orvosi segítséget nyújtanak.

Lejtő jármű ejtőernyővel

Sürgősségi és előre nem látható helyzetek esetén az orvosi személyzet helyszínén dolgozó csapat megfelelő szakemberekkel és berendezésekkel megerősíthető. Korábban azt mondtam, hogy szükség esetén az orvosi sátrában helyben lehet az első orvosi segítséget nyújtani, de ha az érintett űrhajós állapota lehetővé teszi, akkor azonnal orvosi rendelvényre kell szállítani, a légi közlekedés jelenlétével. Ha ilyen helyzet merül fel, akkor kapcsolatba lépünk a helyi egészségügyi hatóságokkal. De, ahogy emlékszem, egy ilyen eset az én gyakorlatomban egyedülálló volt. Egy helikopteren az űrhajós személyzet egy tagja evakuált egy közbülső repülőtérre, sőt a mentőszállítás segítségével is eljutott a regionális klinikai központba - ott, ahol a helyi orvosok teljes körű felmérést végeznek. Csak akkor, ha az egészségi állapotára vonatkozó kételyeket eltávolították, úgy döntöttek, hogy az űrhajós tovább szállítják.

Az űrhajósok sürgősségi visszatérése a Földre betegség esetén

Ezenkívül a hajó leszállóhelyén orvosi jellegű sürgős vészhelyzetekre is szükség van, a közelben lévő egészségügyi intézmények legénységeinek előkészítése során az ágyak fenntartása, szakemberek képzése. Orvosi vagyontárgyakat, eszközöket, gyógyszereket és vérkészleteket is fenntartanak. Ezenkívül egy bizonyos tájékozódási tevékenységet is terveznek, szervezeti munkát végeznek, hogy felkészüljenek a különböző helyzetekre, beleértve a legkedvezőtlenebbeket is.

-Beszéljünk, hogy a leszállóhelyen hogyan osztoznak a különböző szakterületek orvosai?

- Minden orvos az utasításoknak megfelelően jár el. Az orvosi szakemberek munkájának szervezése a kutató és mentőcsapat helyettes vezetőjének vállaira esik. Ezt a Szövetségi Légi Közlekedési Ügynökség nevezi ki. Vezetése alatt, a leszállás előestéjén minden orvosi szakembert meghívnak az eligazításra, beleértve a partnerországokat is. Az eligazítás fő feladata az orvosi szakemberek közötti egyértelmű együttműködés kialakítása. Az űrhajósok kiürítésének helyéről több lépcsőben kerül sor. Az űrhajós edzőközpont orvosai részt vesznek a legénység evakuálásából a leszálló járműből. Ezután az orvosi sátrába a felelősség az orosz orvosok vállán fekszik. Az orvosi sátrakból és a közbenső repülőtérhez az űrhajósok űrhajósaira "repülés orvosok" válasza. De a leszálló személyzet orvosi támogatásáért a közbülső repülőtérre történő szállításáig a kutató és mentőcsapat egészségügyi vezetője helyettese teljes mértékben felelős.

Az Interfax-AVN anyagai alapján http://www.spacecorp.ru/

(9 szavazatok, átlag: 5.00 5-ből)
Betöltés ...