Miért fordul elő a Föld? A bolygónk gravitációs geoidja

Olykor, amikor a Földet laposnak és az elefántok hátán találta, régen feledésbe merült. Sok tudós és csillagász az ókorban azt állította, hogy a Föld gömb alakú, és tengelye körül forog.

És napjainkban ez a tény mindenki számára ismert, már majdnem a gyermekkor óta. És ha válaszolunk arra a kérdésre, miért kerek a Földünk, akkor több fontos tényt és tényezőt kell figyelembe venni a bolygó alakjára.

A Föld bolygó összetételének hatása az alakjára

A föld gömb alakú, mint minden más kozmikus test, amelynek nagy tömege van. És ez a jelenség közvetlenül kapcsolódik a gravitációs erőhöz, amely szinte minden űrtárgy mozgását irányítja. Ebben az esetben a kozmikus test nagyobb tömege nagyobb vonzerőnek felel meg.

A közel Föld térségének (a Holdnak, a Napnak stb.) Minden nagy bolygójának nagyszerű tömege van, ami a súlytöbblet erősségét jelenti. Bolygónk felülete gravitációs erőnek van kitéve, melynek következtében a Föld megszerzi az általunk megfigyelt gömb alakot. Ugyanez a gravitációs erő biztosítja a Föld felszínének mindegyik pontjának egyenlő távolságát a középpontjából.

A Föld gravitációs modellje a GOCE műholdas adatain alapul, 2011 márciusáig
A Föld gravitációs modellje a GOCE műholdas adatain alapul, 2011 márciusáig

Ugyanilyen fontos a Föld bolygó alkotóelemeinek egyike, nevezetesen a forró magma, amely a kéreg alatt van és rendszeresen megjelenik a Föld felszínén, formában aktív vulkánok kitörése. Anélkül, hogy a gravitációs erő ilyen hatással lenne a bolygó alakjának kialakítására - ezért a kozmikus testnek optimálisan műanyagnak kell lennie, pl. Gáz vagy folyadék.

Animált Föld gravitációs modellje
Animált Föld gravitációs modellje

De itt tehetsz egy kis korrekciót, tisztázzuk, hogy valójában, hogy felhívjuk a Földet is, nem lesz teljesen helyes. És ehhez több jelentős bizonyíték is van.

Indokolja meg, miért van a Föld kerek

A Föld poláris sugara 6 357 kilométer, egyenlítői sugara 6.378 kilométer, ami a különbség akár 19 kilométer. Ezért egy abszolút golyó hívása egy kicsit rossz, mivel hamarosan egy labda alakja, kissé lapos a póluson és az Equator vonalán. Itt szerepet játszik a föld mozgásának szerepe a tengelye körül, és ezáltal a centrifugális erő jelenléte.

A centrifugális erő mutatóinak növekedése, amely megbízhatóan ellenzi a föld kiterjedésének erősségét, attól függ, hogy a pólusok konkrét pontjai távolodnak-e. És köszönhetően a bolygó természetes forgásának a tengelye körüli nagy sebességével, a Föld egyenlítőjének bármely pontja sebességét összehasonlíthatjuk egy szuperszonikus repülőgép sebességével.

Továbbá az ideálisan kerek Föld nem okozhatja azt a tényt, hogy az incandescent magma, mint folyadék, csak a Föld felszínének kéregében van jelen, és maga a kéreg szilárd anyag. Ha a Föld felszíne teljesen folyadék volt, talán pontosan a gömb alakja volna.

De érdemes megjegyezni, hogy bizonyos jelenségek, vagy pontosabban más égi tárgyak gravitációs ereje hatással vannak a folyadékra a Föld felszínén. Például a gravitációs erő, amely rendelkezik a holddal, lerakódást és áramlást okozhat, kissé kanyargósan a földgolyó folyadékhéja alakját.

(11 szavazatok, átlag: 4.18 5-ből)
Betöltés ...


 • Ljudmila

  Mi érdekes és nyilvánvaló! Úgy tűnik, ki nem tudja ezt? És itt is voltak hírek a régi és legnépszerűbb témáról. Olvastam és a gyermek kíváncsiságával nézegettem !!!

 • Alexander

  nem rossz. de észrevettem, hogy a cikkekben szereplő fotók nem szívesen adnak meg észrevételeket. ez nem gud.

  • Posztgraduális hallgató

   Köszönjük a megjegyzést, Alexander, a képeket csak az alt attribútumokkal jegyezték be, most már többet adtak hozzá " aláírások "

 • Szergej

  Tudják-e valaki jól elmagyarázni, hogy mit jelent ez a forgó burgonya? Mi a Föld gravitációs modellje? Most mindenki gondolni fogja, hogy ez a rajzfilm - a föld tényleges formája.

 • organizmus

  2011 nem olyan öreg, különösen a tudomány és az emberiség számára

 • Kari szerelem

  Mindannyian világos voltam! ((((
  Karinától