A világ legnagyobb teleszkópja - Harmadik méter távcső, Hawaii

Öt évvel ezelőtt egy nagyszabású projektet dolgoztunk ki egy mega-teleszkóp felépítésére, amelynek felbontási ereje ötször nagyobb, mint egy űrszelvény felbontása Hubble, de a közelmúltban kiderült, hogy a szavakból a tettek közé lép, és a projekt simán megkezdte a következő, aktívabb építési szakaszba lépést.

A hawaii kormány, amelynek a teleszkópját tervezték építeni, végül kiosztott egy földterületet az építéshez, és április óta megkezdheti az építkezést. A projekt neve Harminc méter távcső (TMT - harminc méter teleszkóp).

A világ legnagyobb teleszkópja

Annak ellenére, hogy a projektet 2009-ben fejlesztették ki, a TMT építése az 1990-es években kezdődött. Ettől a pillanattól kezdődik a világ legnagyobb teleszkópjának kialakítása. Így kialakult a tükör kialakítása, amelynek átmérője 30 méter, és amely 500 különálló szegmensből áll. A teleszkóp helyét úgy is választották, hogy megfeleljen a projektnek - az alvó vulkánnak, a Mauna Keának.

Harminc méter távcső teleszkóp-rendszer

Azonban, ahogy általában is történt, a projekt finanszírozása hiányában részben befagyott, és 2009-től a projekt végrehajtására felhalmozódtak a források. Így a mai napig a California Institute of Technology erői, Kaliforniai Egyetem és a Kanadai Csillagászati ​​Kutató Szövetség 120 millió dollárt gyûjtött és beruházott a tervezéshez, ami elég ahhoz, hogy megkezdje az építkezést. A projekt teljes ára 970 millióról 1,2 milliárd dollárra nő.

A legnagyobb teleszkóp a bolygón

A pénzügyi problémák mellett a Thirty Meter Telescope projekt is problémákat vet fel a jogi tervvel kapcsolatban. Az a tény, hogy a világ legnagyobb teleszkópja egy védett területen helyezkedik el, ezért az építkezés potenciális veszélyt jelent az egyedülálló fajok számára. Ezt a problémát csak egy speciális terv kidolgozása után oldották meg, hogy minimálisra csökkentsék a teleszkóp építéséből származó potenciális károkat.

A térképen lévő Mauna Kea vulkán a TMT teleszkóp helye

Mindenesetre a projekt újjáéledt és új részleteket gyűjti össze, amelyek megjelenését igyekszünk követni és értesíteni Önt, olvasóinkat. A legfrissebb adatok szerint, ha a finanszírozás megtalálható és a TMT építése késedelem nélkül történik, akkor a világ legnagyobb teleszkópja 2022-ben fejeződik be.

(9 szavazatok, átlag: 4.89 5-ből)
Betöltés ...


  • Evgeny Kazantsev

    És hol láthatja a távcső építésének jelenlegi állapotát? Van webkamera vagy fotójelentés?