Ózon lyukak - okokat és következményeket

Az ózon lyukat a Föld ózonkoncentrációjának ózonrétegének helyi csökkenése jelenti. Kezdetben a szakértők azt sugallták, hogy az ózon koncentrációja megváltozik az atomrobbanás során kibocsátott részecskék miatt.

Az ózonlyukak Föld légkörében való megjelenésére törekvései sokáig nagy magasságú légi járműveknek és az űrhajók repülésének tekinthetők.

Számos tanulmányban és kísérletben azonban bebizonyosodott, hogy az ózontartalom bizonyos nitrogéneket tartalmazó természetes légszennyező anyagok miatt minőségi változást mutathat.

Az ózonlyukak megjelenésének fő okai

Régóta megállapítást nyert, hogy a természetes ózon nagy részét a Föld felszíne feletti 15-50 km-es magasságban tartják - a sztratoszférában. Az ózon legnagyobb előnye, hogy elnyeli a jelentős mennyiségű ultraibolya napsugárzást, ami egyébként katasztrofális lenne az élő szervezeteknek a bolygónkon. Az ózon koncentrációjának csökkenése egy adott helyen kétféle légszennyezésnek tulajdonítható. Ezek a következők:

 1. Természetes folyamatok, ahol légszennyezés fordul elő.
 2. A Föld légkörének antropogén szennyezése.

A Föld köpenyében folyamatosan gáztalanító folyamatok zajlanak, amelyek miatt a legkülönbözőbb szerves vegyületek megkülönböztethetők. Az iszap-vulkánok és a hidrotermális források ilyen típusú gázokat hozhatnak létre.

A legnagyobb ózonlyuk az Antarktisz légkörében

Emellett a földkéreg bizonyos gázok, amelyek szabad állapotban vannak. Néhányan képesek eljutni a Föld felszínéhez és a földkéreg repedésein keresztül a légkörbe. Ezért az olaj- és gázmedencék feletti felületi levegő gyakran magasabb metánt tartalmaz. Ezek a fajta szennyezések a természeti jelenségekkel összefüggő természetes eredetűek.

Az antropogén légszennyezést az űrrakéták és a szuperszonikus sugárhajtású repülőgépek elindítása okozhatja. Számos különféle kémiai vegyületet is felszabadítanak a légkörbe számos fosszíliának a föld belsejéből történő kitermelése és feldolgozása során.

A Föld ózonrétegének dinamikája

A légkör szennyezésének jelentős szerepe a nagy ipari városok, amelyek antropogén források. Az ilyen helyeken lévö tömegeket a közúti közlekedés kiterjedt áramlása, valamint a különbözö ipari vállalkozások kibocsátásai szennyezik.

Az ózonlyukak felfedezésének története a légkörben

Első ízben egy ózonlyukat 1985-ben felfedezték Nagy-Britannia kutatócsoportja, Joe Farmen vezetésével (Joe Farman). A lyuk átmérője több mint 1000 kilométer volt, és az Antarktisz felett volt a déli féltekén. Ez az ózonlyuk augusztusban évente eltűnt december és január között.

Az ózonréteg animált modellje az Antarktiszra változik

1992-ben a tudósok jelezték, hogy már az Antarktisz északi féltekén át egy másik ózonlyuk alakult ki, sokkal kisebb átmérővel. 2008-ban pedig az első ózonjelenség átmérője az Antarktiszban elérte a legnagyobb rekordméretet - 27 millió négyzetkilométert.

Az ózonlyukak kiterjesztésének lehetséges következményei

Mivel az ózonréteget úgy tervezték, hogy megvédje bolygónk felszínét az ultraibolya napsugárzás felett, az ózonlyukak nagyon veszélyesek lehetnek az élőlények jelenségére nézve. Az ózonréteg csökkenése jelentősen megnöveli a napsugárzás áramlását, amely hatással lehet a bőrbetegségek rákos megbetegedéseinek hirtelen növekedésére. Nem kevésbé káros az ózonlyukak megjelenése a növények és állatok számára a Földön.

A nyilvánosságnak köszönhetően 1985-ben elfogadta az ózonréteg védelméről szóló bécsi egyezményt. Aztán volt egy úgynevezett A Montreali Jegyzőkönyv, amelyet 1987-ben fogadtak el és meghatározta a legveszélyesebb klórozott-fluorozott szénhidrogéneket. Ugyanakkor ezeknek a légszennyező anyagok gyártó országai ígéretet tettek, hogy korlátozzák a kibocsátásukat, és 2000-re - hogy teljesen leálljanak.

Hipotézisek az ózonlyuk természetes eredetéről

De az orosz tudósok megerősítették az antarktiszi ózonlyuk természetes eredetére vonatkozó hipotézist. 1999-ben az MSU-ban a Typhoon nem kormányzati szervezet tudományos folyóiratot publikált, amelyben a geofizikusok A.P. Kapitza és A.A. Gavrilova, Antarktisz ózonlyuk létezett ezelőtt fedezték fel direkt kísérleti módszerek 1982-ben, amely szerint az orosz tudósok, megerősíti a feltételezést, miszerint a természetes eredetű az ózonlyuk az Antarktisz felett.

A szerzők kutatás célja, hogy A.P.Kapitsa (levelező tagja az Orosz Tudományos Akadémia) b A.A.Gavrilov (Moszkvai Állami Egyetem). A két tudós képes volt megállapítani, hogy a számos tények ellentmondanak a hipotézist az emberi eredetű az antarktiszi ózonlyuk növekszik, és miután azt bizonyítja, hogy ezek a kirívóan alacsony értékek a teljes ózon Antarktisz 1957-1959 években helyesek, nyilvánvalóvá vált, hogy az ok az ózonlyuk eltérő antropogén anyagból.

Kapitza és Gavrilov kutatási eredményei közzétett a Tudományos Akadémiai Jelentésekben, 1999, 366. szám, 4. sz. 543-546

(100 szavazatok, átlag: 4.76 5-ből)
Betöltés ...


 • Jerome Marini

  És mi a mai trendek?

 • Arkady Plugin

  cikk " Ózon lyukak - okok és következmények " nagyon fontos. Helyesen fekteti a figyelmet arra a tényre, hogy az ózonréteg megsemmisítését a rakéták indítása okozhatja. Bebizonyítottuk, hogy a veszély a rakéták sokkal nagyobb, mint a kockázata, hogy a pusztítás az ózonréteg és a rakéták indítása vezettek minden olyan globális katasztrófák, alkalmazási körét és a földrajz, amelyek jelentősen megnövekedett az utóbbi gody.Razrushayuschee hatása rakétakilövésekig sokkal erősebb, mint az várható 1987-ben a jegyzőkönyv hatására az ózonréteget lebontó anyagok . Mivel a tudományos alátámasztás a kvantitatív, valós természetét és képződésének mechanizmusát az ózonréteg és a veszély mértéke rombolás. A tényleges védelme a föld a káros ultraibolya sugárzástól hordoz ionoszféra, amelynek felesleges pozitív töltés, ahelyett, az ózonréteget. indít rakéták jelentenek ionoszféra hatalmas többlet negatív töltés pozitív töltést semlegesítő, ez rontja a védő funkciója, és ezzel egyidejűleg roncsolja az ózonréteget. Mechanizmus valódi védelmet az ultraibolya sugárzással szemben feleslegben pozitív töltésének az ionoszféra határozzuk ultraibolya hullámhosszúságú eltolódás felé biztonságos nappal (0,4 um vagy ennél kisebb a 0,55 mikron). Az egyetlen módja annak, hogy hatékonyan megszünteti veszélyes gyors növekedését ultraibolya intenzitás semlegesíti a felesleges negatív töltés a Föld mérsékelt ellenőrzött rakétaindítást. Elindítja hatalmas rakéták a Hold és a Mars terveznek a közeljövőben, minden esetben nem lehet anélkül, hogy alaposan tanulmányozzák a kárt a Földön, különösen elleni védelemre ultraibolya izlucheniya.Dokt. Tehn.nauk., Prof. AA Plugin, doktori tudomány. chem.nauk., prof. Plugin AN,

  • http://www.odnoklassniki.ru/profile/578605917980 vladimir loskutnikov

   Az úgynevezett " dtn " ;, elég ahhoz, hogy viselhesse a hülyeséget. Mondja meg, hogy mennyit fizetett ki ezt a hülyeségért. Ó, Freon, oh, minden más! Igen Freon 4-szer nehezebb, mint a levegő. Miféle megrémülést hoz fel a felső légkörbe? Ózon lyukak ott és ott, ahol nincs veszélyes sugárzás. A Földre való életveszély nem a rakéták indítása, hanem a fizetett gazemberek, mint egy professzor stb. Plugin.

   • Alexander

    nem olyan egyszerű. vannak ötletek, sajnos nem lehet ellenőrizni

   • Slava Arstocka

    Tévhitek az ózonlyukról: A freonok túl nehézek ahhoz, hogy elérjék a sztratoszférát - Néha azzal érvelnek, hogy mivel a Freon molekulák sokkal nehezebbek, mint a nitrogén és az oxigén, jelentős mennyiségben nem érhetik el a sztratoszférát. Az atmoszférikus gázokat azonban teljesen össze kell keverni, és nem rétegzett vagy tömeg szerinti sorrendben. A légkörben a gázok diffúziós rétegződéséhez szükséges idő becslése több ezer éves időtartamot igényel. Természetesen ez dinamikus légkörben lehetetlen. A függőleges tömegátadás, a konvekció és a turbulencia folyamata sokkal gyorsabban keverik össze a légkört a turbopauza alatt. Ezért még az ilyen nehéz gázok, mint az inertek vagy a freonok is egyenletesen oszlanak el a légkörben, és többek között elérik a sztratoszférát. A légköri koncentrációk kísérleti mérése ezt igazolja, lásd például a CFC-11 freonmagasság eloszlás diagramját a jobb oldalon. A mérések azt mutatják, hogy körülbelül öt évig tart, amíg a föld felszínén felszabaduló gázok eljutnak a sztratoszférába, lásd a jobb oldali második grafikont. Ha a gázokat nem keverjük a légkörben, mint a nehéz gázok összetételét, például argon és szén-dioxid-réteget képez a felületen a Föld néhány tíz méter vastagságú, ami, hogy a felület a Föld lakatlan. De ez nem így van. A 84-es atomsúlyú kripton és a 4 atomtömegű hélium ugyanolyan relatív koncentrációval rendelkezik, mint a felszín közelében, amely akár 100 km-es magasságban van. Természetesen a fentiek mindegyike csak a viszonylag stabil gázokra vonatkozik, mint a freonok vagy az inert gázok. Azok az anyagok, amelyek reakcióba lépnek, és különböző fizikai hatások alá esnek, mondják, vízben oldódnak, koncentrációjuk függ a magasságtól.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D0%B4%D1 % 8B% D1% 80% D0% B0 Kellemetlen az igazság

 • http://facebook.com/profile.php?id=100005310648011 Gennady Genev

  A cikkben " Kataklizmák és anomáliák - mire számíthatunk a jövőben " Nap x volt megalapozott oka hinták éghajlati miatt a globális pusztítás légkör és, nevezetesen az oxigén (számos oka), ezért az ózonra elpusztult, mivel származik oxigén a felső atmoszférában során zivatarok, ultraibolya sugárzással. És ne mondjon el nekünk a rosszindulatú Freonról szóló történeteket, amelyek ózont fogyasztanak. Rakéták természetesen oxigént fogyasztanak: levelet képlet kerozin égő, benzin és látni, hogy mennyi O2 molekulákat a levegő belép a vízmolekula. Milyen egyszerű! És ha figyelembe vesszük egy repülőgép repülési magasságát, akkor a rakéta elpusztítja az oxigént .. - Itt van az ózonlyuk.

  • Posztgraduális hallgató

   Kiderül, hogy a legnagyobb ózonlyukaknak a kozmodromok felett kell lenniük?

   • http://facebook.com/profile.php?id=100005310648011 Gennady Genev

    Az a tény, hogy ezen a helyen van egy vákuum, amely tele van a levegő gyors beáramlásával, - ez biztos. A helyiek figyelik a szél. De az ózon tiszta időben kissé felbukkan az oxigénből, és az űrjárműveket jó időben elindítják. Üdvözlettel G.G.

 • Leryncik Kiryakova

  Azt gondoltam is.