Geotermikus hőszivattyúk - alternatív energiaforrások üzemeltetésének elve

A modern fűtőberendezéseket a kiváló minőség és a funkcionalitás jellemzi. A meglehetősen egyszerű működési elvvel rendelkező geotermikus hőszivattyúk vonzzák a fogyasztó figyelmét hatékonyságuk és egyszerűségük miatt, mivel tökéletesen megoldják a fűtés és légkondicionálás problémáját.

A talajból (föld), a vízből (talajvíz) származó hőt gyűjtve, a geotermikus hőszivattyú biztosítja az épületek és épületek fűtési rendszereinek átjutását.

A geotermikus hőszivattyúk működésének elve

Egy ilyen aggregátum, a föld hőjét használva nyáron gazdaságilag előnyös légkondicionáló és télen egy fűtőberendezés. A talaj átlagos hőmérsékleti mutatói 4-12 Celsius fok között terjednek, ez az energia természetes tartalék a gyenge minőségű hő felhasználására.

A tartályban vagy közvetlenül a talajban a hőszivattyúhoz egy szondát (vezeték) vezetnek, amelyen keresztül különleges fagyálló folyadék áramlik a hő gyűjtése érdekében. Ez a rendszer összehasonlítható a normál hűtőgép munkakörnyezetével, ellentétes funkcionális feladatokkal. Ez azt jelenti, hogy ha a hűtőszekrény hideg, és a hő elpárolog a külső környezetbe, akkor a hőszivattyú inverz elvei vannak.

Geotermikus hőszivattyúk

Egy termikus geotermikus szivattyúban egy hőcserélő (párologtató) kis energiaigényű hőt használ, egy másik hőcserélő (kondenzátor) hőt termel a fűtéshez és a fogyasztói igényekhez.

A geotermikus hőszivattyú számos előnnyel jár

Az ilyen szivattyúk tagadhatatlan előnyei a különböző régiók számára fontosak. A berendezés fő előnyei:

 • Maximális stabilitási jellemzők (hatékonyság, hőteljesítmény), amelyek nem függenek a külső környezet hatásától (időjárási viszonyok, évszak). Ez annak köszönhető, hogy a talaj hőmérséklete nem változik a kutakban - állandó;
 • Nagy hatékonyságú mutatók (400-500%), nagy hatékonyságot biztosítva. 1 kW villamos energia esetén 3-5 kW hőenergia szükséges;
 • A környezet és a táj gyengéd hozzáállása a berendezések felszerelése során;
 • Kompakt elhelyezkedés lehetősége. A kútok nem igénylik a terület nagy területét, a homlokzat és a belső tér sértetlenségét, nem rendelkeznek kültéri egységekkel;
 • Nagy élettartam, tartósság. A gyárilag elhelyezett szondák élettartama kb. 100 év. A kompresszor, a könnyen átalakítható fő hőszivattyú egység 30 évig működik;
 • Könnyű használat. Nem igényel fokozott figyelmet magadra;
 • A berendezés sokoldalú alkalmazása - a szivattyú lehetővé teszi, hűti és melegíti a szükséges területet;
 • A ház maximális kényelmét biztosítja (alacsony hőmérsékletű fűtés - meleg padló), nincs zaj;
 • A páratartalom és a hőmérséklet minimális ingadozása;
 • A fűtési rendszer csomópontjainak elhelyezéséhez szükséges terület felszabadul;
 • Az "U" betű formájában lévő kettős szonda megkapja a próbatesteket a fúrásban, a hőenergia fokozott eltávolítását, alacsony hidraulikus ellenállást. A szonda megbízhatóan védett a károsodástól, miután a lyukot termikus oldattal töltötték;
 • Ökológiai tisztaság a kondicionálás vagy fűtés ilyen módszereiről. A széndioxid, a káros égéstermékek légkörébe nem kerülnek kibocsátások;
 • Teljes tűz és robbanásbiztonság. Üzemeltetéshez nem szükséges különleges felszerelés;
 • Használjon kis mennyiségű villamos energiát, ami alacsony üzemeltetési költségeket eredményez. Például egy geotermikus hőszivattyú (17 kW) alkalmas 350 m2-es lakóház fűtésére m - a villamosenergia-fogyasztás óránként legfeljebb 5 kW.
 • Maximális önállóság és függetlenség, nincs szükség gázvezetékre. Nincs függőség a folyékony tüzelőanyagokkal vagy gázokkal kapcsolatos készletek és áraktól - a szivattyú villamosenergiával működik.
 • Az ilyen szivattyúk használata esetén nem szükséges sürgősen felszabadítani a felesleges területet kémény, kazánház és speciális tüzelőanyag tárolására.

A földalatti geotermikus hőszivattyúk típusai

Négyféle gyűjtő van, amelyek sikeres hőenergia-szolgáltatók. Ezek a következő típusú földalatti tározók:

 1. Vízszintes hőszivattyúk. Vízszintesen 1,2-1,5 m mélyen helyezkedik el - mélyebben, mint a talaj fagyasztási szintje. Amikor a földterület lehetővé teszi, hogy útba tegyen, akkor ezt az energiatermelési módot előnyben részesítik a lakossági használatra.
 2. Függőleges hőszivattyúk. Függőlegesen helyezkednek el speciálisan fúrt kutakban, amelyek mélysége eléri a 150 métert. A legkedvezőbb választás, ha nincs területi lehetőség a vízszintes kontúr elhelyezésére vagy a tájzónára, nem sérülhet.
 3. Talajvíz. Ebben az esetben a geotermikus hőszivattyús rendszeren keringő víz hőcserélő folyadék. Az áramlás végén a víz visszatér a talajhoz.
 4. Vízhőszivattyúk. A legköltségesebb kollektor. A szálláshelyet bármilyen típusú víztestben (folyó, tó) biztosítják - a legfontosabb, hogy a fagyás mélysége meghaladja a berendezés mélységét. Megfelelnie kell a tó vízmennyiségének és méretének követelményeit.

Mindegyik ilyen típusú gyűjtőt tekinthetjük relevánsnak a mi korunkban. A választás az üzemeltetés sajátos körülményeitől és lehetőségeitől függ.

A hőszivattyúk működésének sajátosságai

Tekintettel arra, hogy a geotermikus hőszivattyúk egyfajta innovatív berendezést igényelnek és megfelelő tervezést igényelnek, fontos, hogy megbízzuk a telepítést a csúcstechnológiai anyagokkal rendelkező szakemberekhez. Annak érdekében, hogy a hőszivattyú fenntartsa a nagy hatékonyságot, szükség van egy alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerre, amelyhez csatlakozni fog. Az előremenő hőmérséklet nem haladhatja meg az 55 fokos értéket (ventilátor tekercsek, meleg padlók, speciális radiátorok, a kívánt hőmérséklethez igazítva).

Hőszivattyúk telepítése

A geotermikus szivattyúk alkalmazása Oroszországban

Az Orosz Föderáció számos régiójában a geotermikus hőszivattyúk a legoptimálisabb fűtési és légkondicionáló eszközökké válnak. A következő tényezők az oroszországi berendezések használatának tényleges okai:

 • Maximális autonómia;
 • hatékonyság;
 • Forró víz;
 • biztonság;
 • Kényelem és kényelem;
 • Sokoldalúságát. Fűtés - a hideg évszak és légkondicionálás - a hőségben;
 • Nincs probléma a szolgáltatási és gázvezetékekkel.

Milyen költségekkel jár a hőszivattyúk telepítése és karbantartása?

A hőszivattyú a mi időnkben érdemes, de jelentős megtakarítások idővel teljesen megtérítik a kezdeti költségeket, és elkezdenek megtakarítani a fűtést. Ne felejtsük el a potenciális költségeket szivattyúberendezés javítása, ami tisztességes összeget tehet. Egyszerűen a geotermikus szivattyú karbantartásának teljes költsége:

 • Lyukak fúrása környezetbarát propilénglikolt tartalmazó geotermikus próbákhoz, 70-150 m mélységig;
 • A hőszivattyús rendszer automatikus vezérlésű, önálló vagy beépített indirekt fűtőkazánnal történő felszerelése / lekötése nagy hatékonysággal;
 • A medencekezelés további moduljai telepítésre kerülnek - szükség esetén a telepítés további kapacitással van felszerelve;
 • A napkollektorok kezelésének modulja, a hűtési rendszer modulja (kondicionálás).
(10 szavazatok, átlag: 4.60 5-ből)
Betöltés ...