Étel az űrhajósoknak - mit eszik a pályán?

A kiváló minőségű, tápláló ételeket az űrhajósok számára rendkívül fontos és bonyolult kérdés. Ez volt a kérdés, hogy az egyik legfontosabb probléma az első emberes repülés után az űrbe. Végtére is, még akkor is becsülték, hogy a szükséges forma és az egészséges életmód fenntartása a repülés során a nőknek legalább 2800 kcal-t, a férfiak pedig 3200-at kell fogyasztaniuk.

Kezdetben tervezték a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat tartalmazó speciális tablettákat. De ezeket az ötleteket nem hajtották végre, bár méltó alternatívákat fejlesztettek ki az évek során.

Az űrhajósok számára készült élelmiszerek létrehozásának első lehetőségei

Csakúgy, mint maga az űripar, az űrhajósok étrendje sok változáson ment át az évtizedek során. Volt olyan speciális osztályok és szolgáltatások, amelyek a nehéz körülmények között dolgozó munkavállalók számára fejlesztettek élelmiszereket. És egész idő alatt a hétköznapi emberek kíváncsiak voltak, hogyan történik ez, és milyen űrhajósok járnak a pályán.

Étel az űrhajósoknak

A táplálkozással kapcsolatos különleges manipuláció első utazásai során az űrhajósok nem voltak kötelezőek - a járatok nem túl hosszúak voltak, így csak az emberek számára kellett az optimális számú kalóriát és vitamint biztosítani. Az első és a második ételeket homogenizálták.

Speciális étel űrhajósoknak

Az űrben való hosszabb tartózkodás után elkezdődött az emberek hatékonyabbá és minőségibb táplálkozásra vonatkozó ötleteinek kidolgozása, amelyek évtizedek óta zajlanak. Rögtön felismerték, hogy az űrhajósoknak szánt élelmiszernek olyan táplálónak és hasznosnak kell lennie, amennyire csak lehetséges, különös konzisztenciával és hosszú ideig tárolva.

Amit az űrhajósok keringenek

Optimális étrend és kényelmes űrtartalmú ételek szállítása

Az első dolog, amit a fejlesztők tettek, az volt, hogy teljes körű étrendet teremtsenek az űrszférában dolgozók számára. A szakértők kiszámították, hogy szélsőséges körülmények között az űrbe történő átszállással napi 4 alkalommal kell élelmiszert fogyasztani, és a köztük lévő időtartamnak legalább öt óra kell legyen. Ezenkívül a napi táplálkozási termékek összetételének a következőket kell tartalmaznia:

 • 300 g szénhidrát;
 • 100 g fehérje;
 • 118 g zsír;
 • a szükséges mennyiségű vitamin és ásványi anyag.

A menü fejlesztése után felmerült a kérdés az élelmiszerek leghatékonyabb szállítására. Aztán voltak kényelmes alumínium csövek, amelyekben az első, a második ételeket, valamint az italokat töltött burgonya formájában csomagolták. Az egyes tubák tömege 160-165 gramm volt.

Az űrhajós étel-adagja

Így született döntés a termékek tápértékének megőrzéséről, azok tömörségéről és a tárolás időtartamáról. Nem kevésbé fontos volt az élelmiszerek sterilitásának figyelemmel kísérése. Ezenkívül az ételt olyan gyorsan fel kell emészteni, és ennek megfelelően hagyjon legalább egy salakot.

Az űrkutatás modern megközelítése

Idővel az űrhajósok űrben való tartózkodása során az űrhajósok táplálékának másik módját vezették be. A késztermékeket fagyasztják, majd erősen szárítják magas hőmérsékleten. Így a jég azonnal átjut a gőz állapotába anélkül, hogy a folyadékba kerülne. Az étkezés sokkal könnyebb lesz a testsúlycsökkenés nélkül.

Tér étel az ISS lakosainak

Az ilyen élelmiszereket műanyagba csomagolták, és az ételeket félig folyékony vagy pépes állapotban tartották - speciális alumínium edényekben. És bár sok éven át létezik a szakemberek által jóváhagyott jóváhagyott termékek listája és egy speciális menü, az űrhajósok megpróbálják a lehető legmegfelelőbb tartózkodást hosszú távú üzleti utakon tartani.

Ezért a szokásos ételek mellett a kozmikus menü minden lehetséges módon kipróbálható, beleértve a nemzeti ételeket, sőt az űrhajósok kulináris élvezetét is.

És itt van egy példája az űrhajós táplálkozásáról az ISS-nek egy aktív űrhajósról Oleg Artemyev

(8 szavazatok, átlag: 5.00 5-ből)
Betöltés ...


 • Vaszilij Andronyuk

  Érdekes, hogy miért ne szervezzen különleges üzleteket ilyen csövekben, mint az űrhajósok számára? Szerintem ez az innováció népszerű lenne - hosszú távú utazások esetén ezek a csövek kényelmesek lennének egy autóban vagy vonaton.

 • zsűri

  És az első kísérleti reggelit a tér feltételeiért hozták létre Jurij Gagarin számára. Megízlelte a Földön, de úgy tűnik, mintha egy "kitűnő" pillantást adott volna neki.

 • Andrew

  Az interneten már régóta eladják. A termékek valódiak, eredetiek, de drágák. (http: // еда-космонавтов.рф)

 • Yegor Medko

  A műanyag ártalmas, mint egy élelmiszer tároló!

  • Vaszilij Fedorov

   A műanyag műanyag különböző, a műanyag minden típusának saját tulajdonságai és tulajdonságai vannak, így a víz és az élelmiszerek esetében PET (PETE), PEHD (HDPE) műanyagot használnak. De a PVC potenciálisan veszélyes az élelmiszerek csomagolására vagy csomagolására, ezért más iparágakban is használják

 • Evgeny Kazantsev

  Van ilyen, néhány kis cég eladja az ilyen ételeket, Moszkvában, így pontosan vannak hasonlóak!