Fiber optika a földi harci lézerekben

Történelmileg a harci használatra vonatkozó minden fogalom saját sorsát hordozta. Némelyikük halott születésű maradt, bár hihetetlen pénzt fektettek be fejlődésükbe. Mások, viszonylag kis költségvetéssel, kiváló eredményeket hoztak.

A röntgen- és kémiai lézerekre vonatkozó kísérletek befejezése után a DARPA a szál- és szilárdtest-rendszerek fejlesztését választotta. A mai napig ezek a rendszerek tekinthetők a legígéretesebb fegyvereknek a rendelkezésre álló fegyverek fegyverzetének szempontjából. A modern harci lézerek befogadására mindkét rögzített erődítményt és mobil platformot használhatjuk, így van jövőjük.

És mi van a jelenben? És mi volt a harci lézerek története?

A THEL (Tactical High Energy Laser), más néven a Nautilus, valószínűleg az első helyhez kötött harci rendszer, amely kémiai lézerrel van felszerelve. A THEL az Egyesült Államok és Izrael közös fejlesztése. A telepítés 1996-ban kezdődött, és két év után a tesztek során a tervezők az első bátorító eredményeket produkálták.

Skyguard - antimissile védelem lézer rendszere

Sajnos, de a telepítés során a koncepció megváltozott. A program ideológusai úgy vélték, hogy a taktikai tervben előnyösebb volna olyan mobil egységeket létrehozni, amelyek állandó telepítéssel, de mobil komplexekkel rendelkeznek. Így a THEL MTHEL-be lett átalakítva, miután megkapta a Mobile előtagot.

A deutérium-fluorid MTHEL lézerének első tesztjei 2000-2001 között zajlottak. A tesztek eredményei sikeresnek bizonyultak, hiszen a telepítés során öt tüzérségi héj és huszonnégy rakétameghajtót sikerült elkapni a levegőben. Mindazonáltal a célok teljes számát és azok százalékos arányát, amelyet sikeresen elfogtak, hivatalosan nem jelentettek be. A szakértők szerint minden egyes lövés során a teszt költsége mintegy 1000 dollárt.

A jövőben az MTHEL rendszert véglegesítették, és 2004 augusztusában új teszteket hajtottak végre. Ezek során a rendszer alkalmasnak bizonyult: sikeresen megsemmisítette az ellenséges habarcsokat és hatékonyan elfogta a nem irányított rövid hatótávolságú rakétákat akár 20 kilométerre. A rendszert mobilnak nevezték, de legalább hat városi busz méretű volt. A rendszer magában foglalta magában a lézert, a parancsnoki központot és a radarállomást, az optikai nyomkövető rendszert, az üzemanyagtartalékot tonnában becsülték.

Ugyanakkor Izrael, amely több mint 300 millió dollárt költött a rendszer fejlesztésére, úgy döntött, hogy visszavonul a programból. Az ambiciózus projektben való részvétel oka nem csupán az izraeli pénzügyek számára elviselhetetlennek bizonyult, hanem a politikai megfontolások is. Egy ponton a "madár a kezében" fontosabbnak tűnt az izraeli kormány képviselőihez képest, mint a "daru az égen". Az izraeli városokban a palesztin rakéták rendszeresen esnek és az ország vezetői úgy döntöttek, hogy a klasszikus modell - a vasdome rakétavédelmi rendszer taktikai rendszerét - fejlesztik.

Nehéz azt mondani, hogy az izraeliek, hogy elveszett, de ma minden egyes létesítmény PRO védi a civil és egyéb tárgyak ütő rakéták egy sor akár hetven kilométeres területen, amely egy olyan terület legalább 150 négyzetkilométer A vasdome akkumulátort 20 Tamir interceptor rakétával látták el a lézer helyett. Egy ilyen létesítmény nemcsak rakétákat lőhet le, hanem repülőgépeket akár tíz kilométeres tengerszint feletti magasságokon is.

Az Egyesült Államokban nincs olyan probléma, mint Izraelben, és ott lehetséges a hosszú távú katonai programok bevonása a nemzeti biztonság veszélyeztetése nélkül. Az ottani munka folytatódott, és fokozatosan az MHTEL projektet a Skyguard váltotta fel, és fejlődését Northrop Grumman vette át. 2007 közepén a rendszer modernizálódott, és eladásra került. szép és látványos prezentáció készült, de ez sem segített: Taktikai lézeres rakétavédelmi rendszer, az első a világon, a jellemzőit, így nem volt képes meghaladni a klasszikus rendszert, és senki sem vásárolt.

A kétségbeesésből a lézerrendszert még civil szervezeteknek is felajánlották, de itt mindenki teljesen csalódott volt. Az a gondolat, hogy a polgári repülőgépeket az ilyen MANPADS-t használó terrortámadásokkal szemben megvédjék, abszurdnak tekintették. Két évvel később, amikor világossá vált, hogy a Skyguardot senki nem fogja megvásárolni, a vegyi lézereken keresztet vetnek, számukra végső ágnak számítanak.

Lézerrendszer JHPSSL

Az MTHEL-rendszer létrehozásának tapasztalata azonban nem tűnt nyom nélkül. A következő "lézer kezdeményezés" JHPSSL (közös nagy teljesítményű szilárdtest lézer) felszívta a legjobbat, amit az MTHEL-ben letettek. 2009 márciusában Northrop Grumman egy szilárd állapotú lézert mutatott be, amelynek teljesítménye meghaladta a 100 kW-ot. A telepítést később EXCALIBUR-nak nevezték el, prototípusa pedig 7 db 15 kW-os egységet tartalmazott. A 2009-es tesztek mindössze öt percig tartottak, de jó benyomást tettek a jelenlévőkre. Egy évvel később az új tesztek során a rendszer 6 órát ellenállt a lövésnek.

A Laser AVENGER telepítése a Boeing-től

A Yale-1 program kellemetlen incidensét követően a Boeing cég megpróbálta megjavítani a megrázott hírnevet, és új próbálkozásra döntött, hogy méltó pozíciót szerezzen a lézer fegyverek ágazatában. Ehhez a katonaság szolgálatába állított M1097 Avenger rövid hatótávolságú légvédelmi rakétavédelmi rendszerének radikális korszerűsítésén ment keresztül. Ennek eredményeképpen két, a FIM-92 Stinger rakétával felszerelt szállítótartályt telepítettek a "Hamvi" SUV-re. Ugyanakkor a Boeing tervezői nem érintkeztek az 50-es kaliberű géppuska géppel, így segédként hagyva.

Az első "erő" teszt Avenger telepítésre került sor 2007-ben. A tesztek során a rendszer sikeresen semlegesítette számos improvizált robbanóeszköz mintáját, és számos fel nem robbant lőszert semlegesített.

A rendszer elért kapacitása elegendőnek bizonyult a deminálásra, és további növekedése határozottan kiterjesztette alkalmazási területét. 2008 decemberében az Avenger-kísérleteket folytatták az Új-Mexikó teszthelyén. Ezekben a tesztelések során a kilowattos kapacitású harci lézert először sikeresen ütötték az UAV-ok az égen, amely hivatalosan elismert volt. A lézer által előállított impulzus nagy lyukat égett a házba, károsítva a drón vezérlését.

THEL - Nautilus - lézer ABM)

Hangsúlyozzuk, hogy a "lézer bosszú" kezelése nem volt nagyon nehéz és nagyon hasonlít a számítógépes játékok hasonló beállításainak kezeléséhez. Mivel a lézer a tüzelések során nem ad meg hatását, még a meneteléskor is használható.

HEL TD harci lézerrendszer

A High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL TD) rendszer erősebb komoly analóg lézer AVENGER volt. A rendszer létrehozásának kezdetétől kezdve a földi erőket fedezte. A projekt jelenleg 10 kW teljesítményű szilárdtest lézert hoz létre, amelyet egy nehéz tehergépkocsira terveznek telepíteni.

Ez a mobil repülőgép-komplexum, amely már nem nevezhető zenithnek, 360 ° látószöggel rendelkezik. A HELTD célja jelentős méretű területek megóvása a vereségtől, mind a rakéták, mind a tüzérségi héjak ellen. A komplex könnyedén leüti az ellenség UAV-ját alacsony magasságokban.

2012 októberében a Boeing megerősítette azon szándékát, hogy továbbra is dolgozik a rendszeren, és bejelentette, hogy 38 millió dollárt kapott e célból. A vállalat 2018-ban tervezi az amerikai hadsereg felszerelését ezzel a fejlett lézerrendszerrel.

A lézerfegyverek kilátásai

A szilárd állapotú és az üvegszálas lézerrendszerek eddig nem képesek egy impulzusban továbbítani ezt az energiamennyiséget, szemben a kémiai analógokkal. Azonban fel kell ismernünk, hogy van egy magasabb tűz, egy hatalmas erőforrás, amely nem igényel gyakori újratöltés, mint a kémiai lézerek, skála jobb, lehet telepíteni a különböző média, még a helikopterek, stb

(5 szavazatok, átlag: 5.00 5-ből)
Betöltés ...


 • Paulus90

  Végül is olvastam, érdekes lenne látni ezt a telepítést.

  • Ivan

   És ki hordozza a pótkocsit a generátorral / akkumulátorral a harci lézer mögött? Az energiafogyasztás kérdése itt kiemelt fontosságú!

 • Marina Uvarova

  Igen, amíg meg nem csökkenti az energiafelhasználást, és nem jön egy szuper-hatékony áramforrása ilyen lézerek álom mobilitás csak egy álom, legfeljebb nehéz mobil komplexum egy pár első három kamion