Mit láthat egy fénymikroszkópban?

A nagyításhoz szükséges ömlesztett üveg tulajdonságai hosszú ideig ismertté tették az embereket. A legrégebbi lencse, melyet az iraki régészek találtak Nimrud városa közelében, a Kr. E. VIII. Századból származik. A hasznos eszköz feltalálói még nem ismertek. Nem világos, hogy ki először alkalmazta mikroszkóp létrehozására. Vannak hiteles jelentések, hogy a kombináció két lencse számára eszközök segítségével a jól ismert tudós XVI-XVII században - Galileo Galilei, Girolamo Fracastoro, Christiaan Huygens. A történelem nem mondja meg, hogy ezek az eszközök találtak-e előtte, vagy sem. De ebben a korszakban az optikát először a mikrovilág tanulmányozására használták.

A kutatók rájöttek, hogy ha egyszerre több lencsét is használnak, akkor a nagyítási sokszorosodásuk nem összeadódnak, hanem egymásba szorulnak. És ez jelentős hatással bír, lehetővé téve a mikrovilág tárgyainak megfontolását. A probléma az volt, hogy az első lencsék tökéletlenek és eléggé durvaak voltak ahhoz, hogy kezelni tudják őket. Ezért a kép hibákkal jött létre, amelyek a kutatás tárgyával növekedtek. A probléma megoldásához mikroszkópokat fejlesztettek ki egyetlen erős lencsével, amelyek közül az egyik megengedett Anthony Van Leuwenhoek egy növényi sejtet látni. Csak másfél évtizeddel később több lencsével rendelkező többkomponensű mikroszkóp széles körű népszerűséget szerzett a tudósok körében. A villamos energia megjelenésével a háttérvilágítást használták, ami nagyban megkönnyítette a megfigyelési folyamatot. Így jelent meg a készülék, hasonlóan elvileg, hogy modern fénymikroszkóppal dolgozzon.

Mit lehet látni egy fénymikroszkópban?

A működés elve

A fénymikroszkóp egy fénysugár - fénytörés egyik tulajdonságát használja. A megvilágítás sugarai tükröződnek a tükörben, eltérnek az objektumtól, és párhuzamosan futnak a cső belsejében lévő fénysugárral, amelyben a lencséket helyezzük. A lencsék segítségével a sugarak megtörtek, i. E. megváltoztatják az esésük szögét oly módon, hogy azok a retinára koncentrálódnak. Ily módon a megfigyelés tárgya kibővült, és részletei nem láthatók korábban.

Többszörös nagyítás

A mikroszkóp szemlencse egy objektív, amelyben a megfigyelő szeme közvetlenül néz ki. Általában a tízszeresére nőtt lencséket használják fel. Az alábbiakban, egy csőben, található egy sor lencsék, amelyek mindegyike a nagyítás - 4, 10, 40 vagy 100. Mivel multiplicitás megszorozzuk, majd attól függően, a kiválasztott lencsét együtt tízszeres szemlencse elérheti sokaságának 40-1000 rendre .

Általában a megfigyelés a négyszeres lencse kiválasztásával kezdődik, amely 40-szeresé a legkisebb nagyítást. Miért? Az a kérdés, hogy minden objektum részletes megfontolásához először meg kell találni ezt az objektumot. Az ilyen keresés túl sok növelésével nem megfelelő. Ezért mikroszkopikus objektum tanulmányozása során rendszerint a legkisebb növekedéstől a nagyobbig kezdődik. A kis nagyítású objektív sokkal gyorsabban fókuszál, mint egy nagy lencsével.

Hasznos és haszontalan növekedés

A növekedés mind hasznos, mind haszontalan. Mi a különbség az egyik és a másik között? Az a tény, hogy minden fénymikroszkóp képessége korlátozott. Elméletileg lehetséges, sokféle lencsét használva, hogy növelje a műszer sokaságát a végtelenig.

Milyen a fénymikroszkóp?

De a gyakorlatban korlátokba ütköznek, ami után a további növekedés nem teszi láthatóvá az objektum új részleteit. E korlát előtt a növekedés hasznosnak tekinthető, és utána - haszontalan.

felbontás

A kép végtelenre való növelése nem értelmezhető, mert az eszköz felbontási ereje véges. Ezt a képességet két szoros vonal közötti távolságnak nevezzük, amely lehetővé teszi számukra, hogy külön-külön láthatók legyenek. Fénymikroszkóp esetén ez a távolság legfeljebb 0,2 μm. Ez a tényező, nem pedig a sokféleség véges értékei korlátozzák a fénymikroszkópia alkalmazási területét. A kisebb objektumok elektronikus úton és más modern mikroszkópok is rendelkezésre állnak.

Az iskola mikroszkópján alapuló eszköz

A lencse egy fémhenger (cső), amelyben több lencse van felszerelve. Növekedését ábrák jelzik.

A szemlencsére két vagy három lencsét használnak. A közöttük lévő diafragma célja, hogy a látómezőt összpontosítsa. Az alsó objektív az objektumból származó sugarakat fókuszálja, és a megfigyelést a felső rész segítségével végzik el.

Az iskola mikroszkópján alapuló eszköz

A világítótest tükröt vagy elektromos megvilágítást használ. Fontos részlet egy kondenzátor jelenléte, amely két vagy három lencsét tartalmaz. Egy speciális csavarral felfelé vagy leereszkedve egy konzolon koncentrálhatja vagy szórhatja a tárgyra eső fényt. A fényáram átmérője változó a kar segítségével vezérelt speciális membránnal. Az objektum megvilágításának mértéke egy gyűrűvel van ellátva, amelynek matt üveg vagy könnyű szűrő van.

A mikroszkóp mechanikai rendszerének összetevői:

 • Stand.
 • Egy doboz mikrométerrel.
 • Csőbe.
 • Tubusoderzhatel.
 • Durva csavar.
 • A konzol és a kondenzátor elmozdító csavarja.
 • Revolver.
 • A tárgyasztal.

A megfigyelés tárgya a színpadon található. A mikrométeres mechanizmusokat úgy tervezték, hogy a cső tartóját csővel mozgassa, így a lencse és a tárgy közötti távolság optimális a megfigyeléshez. Jelentősebb eltolódás esetén használjon csavarokat, amelyek durvaszerűen vezetnek. A revolver működése - a lencsék gyors cseréje. Ez egy rendkívül kényelmes eszköz, amelyet az első mikroszkópok nem rendelkeztek, így a múlt tesztelőinek sok időt és erőfeszítést kellett költeniük erre az eljárásra. A tartót, amelyen a kondenzátort tartják, fel lehet emelni és leengedni egy csavarral.

Milyen a fénymikroszkóp?

Általában a mikroszkópos biológiai tárgyakat fénymikroszkópban vizsgálják. Segítségével egy élő sejtet nyitottak meg. Napjainkban világos mikroszkóp segítségével számos olyan celluláris organellát vizsgálhatunk, amelyek fontos szerepet játszanak az élő szervezet működésében.

Ezt a mikroszkópot használják az iskolabiológiai tanfolyam tanításához.

Különösen a készülék segítségével láthatja:

 • mag sejt, amely a fő összetevője.
 • Egy fal, amely felszíni cellás készüléket, membránt is tartalmaz.
 • Klór-műanyagok, amelyek fontos növényi sejtek klorofilljét tartalmazzák, amelyeken keresztül van egy szintézis víz és szén-dioxid szénhidrogének.
 • A mitokondriális struktúrák és a Golgi komplex, amely fontos a celluláris metabolizmus szempontjából.
 • különböző csillók, flagella, vacuolák és fényérzékeny szervek.

A legfrissebb eredmények a legerősebb mikroszkópok

2006-ban egy német tudós által vezetett kutatócsoport Stefan Helm és az argentin Mariano Bossi befejezte az optikai (világos) mikroszkóp kifejlesztését, amely a nagy pontosságú optikát alkalmazó kutatási technikákban igazi áttörést jelentett. A nanoszkópnak nevezett találmány lehetővé teszi 10 nm-nél kisebb objektumok megfigyelését. Ez kiváló minőségű képeket készít háromdimenziós formátumban. Valószínűleg ez nem a határérték - folytatódnak a különböző országokban végzett vizsgálatok, amelyek célja egy fénymikroszkópos felbontás növelése.

(7 szavazatok, átlag: 4.86 5-ből)
Betöltés ...


 • Sára

  Most az iskolás gyerekek már nem ilyen mikroszkópok. Iskolánkban például sititek digitális mikroszkópokat vásároltunk. De sokkal érdekesebbé vált, most az egész osztály ugyanazt nézte, és megvitatja a vizsgált témát, csak a monitort nézve.